Asansör İşletme Talimatı

TANIM: Konut ve işyerlerinde kullanılan insan asansörleri yalnızca insan taşıma amaçlı kullanılması gereken asansörlerdir.

NORMAL İŞLETME :

• Makine dairesinin kapısının kilitli tutulması;

  • Asansör makine dairesinde bulunan makine ve elektrik aksamlarını dışarıdan gelebilecek doğal etkenlere karşı korumak amacıyla, makine dairesi kapısı sürekli kilitli tutulacaktır.
  • Makine dairesi kilit anahtarı bina yönetimini haricinde kimsede bulundurulmayacak ve asansör bakımını yapan firma çalışanları veya yetkilileri haricinde kimseye verilmeyecektir.

• Makine Dairesi Kullanımı;

  • Makine veya makara dairelerinde asansör makineleri haricinde asansör makine ve makaraların çalışmasını engelleyecek şekilde, hiçbir eşya, cihaz, alet v.s bulundurulmayacaktır.
  • Bakımcı Firma tarafından ya da yapılan bakım anlaşmasına göre yönetim tarafından, makine dairelerinde her zaman bakım malzemesi (yağ, üstübü, mazot, gres yağ vs.) makine dairesinde uygun yerlerde bulundurulacaktır.

• Güvenli yükleme ve boşaltma;

  • Belirtilen beyan yükünden fazla yükleme yapılmayacaktır. Asansör kabini görmeden kabine girilmemelidir.
  • Asansöre girerken ve çıkarken kapılar iyice kapatılacaktır.
  • Asansör kat seviyesinde durmadan önce kapıları açıp çıkmayınız.

• Asansör kuyusu tamamen kapalı durumdadır.

• Yetkili kişilerin müdahalesini gerektiren olaylar;

  • Asansörün arıza yapması durumunda arıza, 000.000.00 00 numaralı telefon aranarak en kısa zamanda bakımcı firmaya bildirilmelidir.

• Asansörün Kullanımı;

  • Çıkmak istediğiniz kata ait olan kumanda düğmesine basınız.
  • Asansör bir başka yöne gidiyorsa telaşlanmayınız.
  • Asansör, sizden önce verilmiş kumandayı yerine getirdikten sonra sizi istediğiniz kata getirecektir.
  • Yanlış bir hareket yaptığınız takdirde STOP düğmesine basınız.
  • Asansör iki kat arasında kaldığı takdirde İMDAT ziline basınız.
  • Asansör hareket halindeyken kabinle duvar arasına elinizi sokmayınız.
  • Asansörün bir yerini kurcalamak ve talimata aykırı kullanmak yasaktır.
  • 12 yaşından küçük olan çocukların asansöre yalnız binmesi yasaktır.

ACİL DURUM KAPI KİLİT AÇMA ANAHTARININ KULLANIMI

• Kapı Açma Anahtarının Kullanımı; (Şekil 1)

Tanım : Asansörün
Kat arasında kaldığı durumlarda, içerisindeki şahısları kurtarmak amaçlı yapılmış, kapı kilit sistemini açtırarak, kapının açılmasını sağlayan anahtardır.

  • Anahtarı Kullanmadan önce şebeke elektriği kapalı olsa dahi, asansörün elektriğini ana şalterden tamamen kapatın ve asansörün elektriğinin kapalı olduğundan emin olun.
  • Kilit açma anahtarını kapı kasası üzerinde bulunan yuvarlak delik üzerine yerleştirin.
  • Kapının durumuna göre anahtarı sağ veya sol yönünde çevirin ve elinizi sabit tutun.
  • Diğer elinizi kapı tutamağından tutarak kapıyı açın.
  • Tam Otomatik Kapılı Asansör Kapılarında ise, açma anahtarını açık konumda sabit tutmak koşulu ile otomatik kapıyı, kapı açıklığından tutarak kapı açılma yönüne doğru çekin.
  • Kapıyı açtıktan sonra kabin içerisindeki şahsın güvenli bir şekilde dışarı çıkmasına özen gösterin ve şahıs dışarı çıkarken kapının kapanmaması için dikkatli bir şekilde kapıyı tutun.

ACİL DURUM MAKİNE DAİRESİNİN KULLANIMI

•Kabinde mahsur kalan kişilerin kurtarılması;

  • Asansörün elektriğini ana şalterden tamamen kapatın.
  • Duvarda asılı olan insan kurtarma şemasını inceleyin ve şemaya göre hareket edin.
  • Şemanın anlatımına destek olarak aşağıdaki maddeleri uygulayın.
  1. Asansör elektriğini makine dairesindeki asansör elektrik kuvvet panosunda bulunan pako şalteri kapatın veya 0 konumuna getirin.
  2. Makine – Motor üzerindeki fren kolunu sağ veya sol yöne doğru itekleyerek frenin açılmasını sağlayın ve motor üzerinde bulunan tekerlek şeklindeki volanı dikkatli bir şekilde kolay çevrilen yöne doğru çevirin.
  3. Volanın dönme hızının olası artması durumunda volanın sizin kontrolünüzün dışına çıkmasına engel olmak için fren kolunu hemen bırakın (kapatın).
  4. Volanın dönme kontrolünü kaybetmeden, volanı freni açıp çevirmek suretiyle asansörü tam kat seviyesine getirin. Asansörün kat seviyesine gelip gelmediğini asansör içinde kalan şahıslarla konuşmak suretiyle irtibat kurarak kontrol edin. 2 ila 8 duraklı asansörler için sesiniz asansör kuyu boşluğundan rahatlıkla asansör içindeki şahısa ulaşacaktır. Asansör kat seviyesine geldiği anda freni bırakmak suretiyle kapatın. Asansör kat seviyesine geldiğinde içerdeki şahıs kapıyı açarak dışarıya rahat bir şekilde çıkacaktır. Asansör Tam katına geldiğinde ve kurtarma işlemini tamamladığınızda Fren Kolunu Mutlaka eski (ilk) konumuna getirin.
  5. Kurtarma işlemini tamamladıktan sonra asansöre enerji vermeden
    mesul asansör firmasına arızayı bildirin. Sadece elektrik kesintisi nedeniyle asansörde kalma olaylarını yukarıdaki işlemleri uygulayıp asansör içerisindeki şahısı kurtardıktan sonra asansöre cereyanı tekrar vermek için elektriklerin gelmesini bekleyin.

    Yukarıda belirtilen durumlar haricinde asansörde meydana gelen arızalara müdahale etmeyin. Söz konusu arıza durumunda 000.000 00 00 numaralı telefonu arayarak bakımcı firmaya haber verin. Mesai saatleri dışında Çok acil bir durumlar söz konusu olduğunda,

  6. 000.000 00 00 ( ….İSİM……… )
    000.000 00 00 ( …..İSİM………)
    000.000 00 00 ( …….İSİM……..)
    numaralı cep telefonlarını arayıp söz konusu acil arıza durumlarını haber verebilirsiniz.

 

a.Nihai Şalteri (1) yukarıya kaldırın.

b.Nihai Şalter, Makine-Motor Grubunun Yan Tarafında bulunan, Tekerlekli Regülatör Bağlantılı Çift Kollu Şalterdir ve asansöre gelen 380 AC V ana cereyanı kolu yukarı yönde kaldırdığınızda keser.

c.Fren kolunu (2) yukarı kaldırın ve sabit tutun.

d.Motor Volanını (3) kabin hangi kata yakınsa, volanın rahat bir şekilde döndüğü yönde sağa (aşağıya) veya sola (yukarıya) doğru çevirin.

e.Kabinin kat seviyesine gelip gelmediğini içindeki şahısla konuşarak haberleşin.
f.Kabin kat seviyesine geldiğinde, fren kolunu aşağıya indirin ve içindeki şahsa, dışarı çıkmasını söyleyin.

g.Kurtarma işlemini tamamladıktan sonra (2) Fren kolunu mutlaka eski konumuna getirin.

h.Sadece elektrik kesintisi olduğu durumlarda ise kurtarma işlemini tamamladıktan sonra (1) nihai şalteri eski konuma getirebilirsiniz.

i.Elektrik kesilmediği halde asansörün arıza yaptığı durumlarda nihai şalteri yukarı yönde kaldırıp, belirtilen işlemleri tamamlayıp içerideki şahsı kurtardıktan sonra (1) nihai şalteri eski konumuna getirmeyin.

j.İçerideki şahsı kurtardıktan sonra sadece (1) fren kolunu mutlaka eski konumuna getirip asansör bakımcı firmaya telefonla haber verin.

k.Yukarıda anlatılanların haricinde asansöre hiçbir şekilde müdahale etmeyin.

ASANSÖRÜN ÇAĞIRIRKEN
Tek çağırma butonlu asansörlerde çağırma butonuna kısa bir süre basınız. Eğer meşgul lambası yanıyorsa sönmesini bekleyin ve söndükten sonra butona kısa bir süre basın.
Çift çağırma butonlu asansörlerde yanlızca gitmek istediğiniz yöndeki çağırma butonuna kısa bir süre basınız
Asansörü beklerken Kapının hemen önünde baklameyin Kabinden çıkmak isteyenlerin kapı açıp size çarpmalarına ve sebep olursunuz.
Asansör beklediğiniz kata geldiğinde,  asansör dolu olması halinde mutlaka kabine girmeye çalışmayanız, asansörün tekrar bulunduğunuz kata gelmesini bekleyiniz yada (varsa) diğer asansörü kullanınız.
ASANSÖRE GİRERKEN VEYA ÇIKARKEN
Otomatik kapılı asansörlerde, kapısı kapanmakta olan asansörün kapısını açmaya çalışmayınız, bu hareket yaralanmalara sebep olabilir.
Yarı Otomatik kapılı (kendi kapanan kapılı)  asansörlerde,  kabine girerken dikkatli olun kapının çarpması ile size veya taşıdığınız eşyalara zarar verebilir.
Yarı Otomatik kapılı (elle açılan kapılı)  asansörlerde,  kabin durmadan kapıyı açmaya çalışmayın.
Asansöre binip, inerken dikkatli olunuz. Asansör kabin ile kat seviyesi arasında farklılık olabilir, bu yüzden takılıp düşebilirsiniz.
Çocuklarınız ile asansöre binerken,  çocuklarınıza veya (varsa) oyuncaklarına dikkat edin  kontrol altında tutunuz.
Evcil hayvanlarınız  (kedi köpek vs.) ile asansöre binerken,  hayvanlara ve zincir veya ip gibi aparatlarına dikkat edin bir yere takılıp kazalara yol açmamsı için kontrol altında tutunuz.
Otomatik kapılı asansörlerde, kapının açılması bir açma butonu aracılığıyla oluyorsa, kapıyı butonu basarak açınız. Kabin katta durmadan kapıyı açmaya çalışmayınız.
Kabine girerken ve kabinden çıkarken oyalayıcı hareketlerden kaçınınız.
Asansöre binerken kabinin o katta ve ışığı yandığından emin olmadan asansöre binmeye teşebbüs etmeyin
Asansör içinde iki kat arasında kalan kişilerin kurtarılmasında kapı kilit anahtarının kullanılması tehlikeli olduğundan, kurtarma işlemi makine-motor grubu üzerindeki el freni yardımıyla ve bu konuda eğitim almış işiler tarafından yapılmalıdır.
Makine dairesi kapısı veya giriş kapağı güvenlik nedeniyle sürekli kilitli tutulmalı, ancak her hangi bir nedenle içeri girilmesi gerektiğinde anahtar kolaylıkla ve ancak yetkili kişilerin (bina yöneticisi ve görevlisi ile belirlenecek kişilerde) kontrolünde bulunmalıdır.
Kabin girişine konulan fotosel yada eşik kontağı gibi güvenlik tertibatları (kabin ile duvar arasında sıkışmaya önlemek için ) mutlaka çalışır durumda tutulmalı, özellikle çocukların bunlarla oynamamaları, bozmaları önlenmeli ve uyarılmalıdır.
Kat kapısı camları mutlaka telli cam olmalı, düz veya buzlu cam kesinlikle takılmamalıdır. Kat kapı camları telli dahi olsa el ve parmak girecek kadar açıklık olduğunda cam değiştirilinceye kadar güvenlik nedeniyle asansör işletmeye kapatılmalıdır.
Kuyu boşluğuna yangının başlamasına sebep olabileceğinden sigara izmariti yana durumda kibrit vs atılmamalı bu sebeple yangın başlayabilir.
Kuyu boşluğuna kağıt ve benzeri yanıcı maddelerin atılması önlenmeli, buradan başlayacak bir yangın kısa sürede kabini etkileyeceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Makine dairesinde asansöre ait olmayan hiçbir şey bulundurulmamalı, depo olarak kullanılmamalıdır.
Makine dairesinde bulunan havalandırma pencereleri ile varsa kapılar uygun bir havalandırma sağlanması için panjurlu hale getirilmelidir.
Makine dairesindeki aydınlatma tesisatı çalışır durumda bulundurulmalıdır.
Makine dairesine kolayca görülebilecek bir vere kurtarma talimatı asılmış olmalıdır.
Kabin içinde bulunan imdat butonu özellikle elektrik kesilmeleri ve arıza durumunda kullanılması gerektiğinden acil aydınlatma kaynağından beslenmesi sağlanmalıdır.
Asansör kabinin katta olduğunu anlamak için kabin içinde mutlaka sürekli aydınlatma sağlanmalıdır.
Merdiven temizliği yapılırken kuyu dibine su girmesi önlenmelidir.
Tehlike anında  Stop (DUR) ,sonra İMDAT butonlarına basılmalı, her iki butonun gereksiz kullanılmaları önlenmelidir.
Bir yangın anında kaçış için asansör yerine merdivenler kullanılmalıdır.
Kabin içine konan yüklerin dengeli yüklenmesine dikkat edilmeli, kabin hareket halinde iken bu yüklerin kaymaması için önlem alınmalıdır.
SEYİR HALİNDE 
Kapıdan uzak durunuz ve kapıda sıkışma olasılığı bulunan giyişi ve eşyalara dikkat ediniz.
Kabinde tutamak varsa tutunuz. – Kat göstergelerine (kat kapı numaralarına) dikkat ediniz ve izleyiniz. – Asansörün durmasına karşın, otomatik kabin kapılı asansörlerle kapı açma butonu ile de kapı açılamıyorsa imdat butonu ile dışarıdaki kişilere irtibata geçiniz,
Kabine girerken ve kabinden çıkarken oyalayıcı hareketlerden kaçınınız.